TMMOB MİMARLAR ODASI TRABZON ŞUBESİ TRABZON MİMARLIK REHBERİ ÇALIŞMASI HAKKINDA DUYURU.

Mimarlık rehberleri, her kentin özgün sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yapısını anlatan, zamansal bir süreç içinde belirli bir dönemi, mimari akımı ya da yaklaşımını yansıtan kimlikli mekânların ve bu mekânlar arasındaki ilişkinin yeniden üretilebilmesini ve deneyimlenebilmesini sağlayan bir yöntem bakımından kentleri öğrenmenin ve keşfedebilmenin en etkili yolu olarak düşünülebilir. Pek çok kent için sahip olduğu tarihi ve özgün mimari dokusuna uygun kimlikli mekânların belirlenmesi ve bu mekânlar arasındaki ilişkinin yeniden deneyimlenebilmesi için mimarlık rehberleri üretilmiştir (Şenel, A.,2011*).

TMMOB Mimarlar Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulunun görevlendirmesi ile Eğitim ve Yayın Komisyonu olarak aynı amaç doğrultusunda 18.04.2022 tarihinden itibaren Trabzon Mimarlık Rehberi’ni oluşturmak için çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. Bu doğrultuda KTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ile imzalanan ikili iş birliği protokolü neticesinde bölüm anabilim dalı başkanlarının da yer aldığı Danışma Kurulunun bilgileri dahilinde çalışmalar bugüne kadar devam etmiştir. Bu süreçte Eğitim ve Yayın Komisyonunu tarafından rehberin içeriği, yöntemi, çalışma alanlarının tespiti, haritaların ve yapı kimlik formlarının oluşturulması, iş takvimi, rehberin formatı vb. başlıklarda yürütülen çalışmalarda belli bir aşamaya gelinmiştir.

Gerekli ön hazırlıkların tamamlandığı içinde bulunduğumuz aşamada; rehberde yer alacak yapıların tespiti ile ilgili alan çalışması gruplarının oluşturulması için çalışma; siz değerli üyelerimizin katılımına açılmıştır. Aşağıda belirtilen saha çalışma grupları içinde grup lideri veya grup üyesi olarak yer almak isteyen üyelerimizin 3-4 kişilik gruplar oluşturarak ve/veya bireysel olarak 31 Mayıs 2023tarihine kadar trabzonmimarlikrehberi@gmail.com adresine ad, soyad ve iletişim bilgilerini (e-posta, telefon) belirterek başvurmaları gerekmektedir.Mimarlık rehberininbasımı yapılacak olupçalışma gruplarında yer alanlar rehberin ilgili bölümünün yazarları olacaklardır.

Alan çalışması kapsamında Tablo 1’de belirlenen mahalle sınırları içerisinde aşağıdaki maddelerde yer alan görevler yürütülecektir:

§  Alanda bulunan ve rehberde yer alması için önerilecek yapıların tespiti ve fotoğraflarının çekilmesi,

§  Yapıların kaydı için Yapı Kimlik Formlarının doldurulması,

§  Çekilen fotoğrafların numaralandırılarak dijital ortama kaydedilmesi,

§  Yapılara ait ve mimari dokulara yönelik arşiv fotoğraflarının ve çizimlerinin tespiti,

§  Rehberdeki yapıların tarihi, kentsel ve mimari bağlamda öz bilgilerinin yazılması.

Tablo 1. Mahalle sınırlarına göre grup ayırımı (Ortahisarilçesi)

1.Grup

Gülbaharhatun

Akyazı

İnönü

v Alan çalışmaları yaz döneminde yapılacak olup çalışma ile ilgili detaylı açıklamalar başvurulardan sonra yapılacaktır.

v Çalışma grupları ile ilgili duyuru, akademisyenlere ve öğrencilere de yapılmıştır. Katılıma göre çalışma grupları son şeklini alacaktır.

v Belirtilen görevler Eğitim ve Yayın Komisyonu ve Danışma Kurulu önderliğinde yürütülecektir.

Mimarlar Odası Trabzon ŞubesiEğitim ve Yayın Komisyonu adına

Doç.Dr. Nilhan VURAL (Başkan)

*Şenel,A. (2011). Bir Topografik Pratik olarak Mimarlık Rehber Kitabı Okumak, Mimarlık Dergisi, sayı 359.

TMMOB Mimarlar Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulunun görevlendirmesi ile Eğitim ve Yayın Komisyonu olarak aynı amaç doğrultusunda 18.04.2022 tarihinden itibaren Trabzon Mimarlık Rehberi’ni oluşturmak için çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. Bu doğrultuda KTÜ Mimarlık Fakültesi ile imzalanan ikili iş birliği protokolü neticesinde bölüm anabilim dalı başkanlarının da yer aldığı Danışma Kurulunun bilgileri dahilinde çalışmalar bugüne kadar devam etmiştir. Bu süreçte Eğitim ve Yayın Komisyonunu tarafından rehberin içeriği, yöntemi, çalışma alanlarının tespiti, haritaların ve yapı kimlik formlarının oluşturulması, iş takvimi, rehberin formatı vb. başlıklarda yürütülen çalışmalarda belli bir aşamaya gelinmiştir.

Gerekli ön hazırlıkların tamamlandığı içinde bulunduğumuz aşamada; rehberde yer alacak yapıların tespiti ile ilgili alan çalışması gruplarının oluşturulması için çalışma; tüm akademisyen, öğrenci ve oda üyesi mimarların katılımına açılmıştır.Yaz dönemindeki 15 günlük bir süreyi kapsayacak olan çalışma,grup sorumluları eşliğinde yürütülecektir.Çalışma grupları içinde yer almak isteyen öğrencilerimizin trabzonmimarlikrehberi@gmail.commail adresine31 Mayıs 2023 Çarşambagününe kadaradını, soyadını, iletişim bilgilerini (e-posta, telefon), sınıfınıbildirmeleri gerekmektedir.Yürütülen görevler; görevde alınan süre, emek vb. kriterler gözetilerek kısmi büro stajıolarak sayılabilecektir.

Alan çalışması kapsamında belirlenen mahalle sınırları içerisinde (Ortahisar ilçesi) aşağıdaki maddelerde yer alan görevler yürütülecektir:

§  Yapıların kaydı için Yapı Kimlik Formlarının doldurulması,

§  Çekilen fotoğrafların numaralandırılarak dijital ortama kaydedilmesi,

v Görevler ile ilgili detaylı açıklamalar gruplara yönelik kişi sayıları belli olduktan sonra yapılacaktır.

v Çalışmada görev alacak öğrenci sayısı, kontenjanla sınırlıdır.

v Mimarlık Rehberinin kitap olarak basım süreci bulunacak ve emeği geçen öğrencilerimizin isimleri de rehberde yer alacaktır. Ayrıca çalışmaya katkı veren tüm öğrencilerimize katılım belgesi verilecektir.

v Belirtilen görevler Eğitim ve Yayın Komisyonu ve Danışma Kurulu önderliğinde planlanacak ve yürütülecektir.

Mimarlar Odası Trabzon Şubesi

Eğitim ve Yayın Komisyonu adına